Jacob Guldan: Hodinár, ktorý vzdával hold času

Jacob Guldan: Hodinár, ktorý vzdával hold času

Príbeh hodinárskeho majstra Jacoba Guldana sa odohrával v Pressburgu – kozmopolitnom meste medzi 3 kultúrami, ktoré často navštevovala aj Mária Terézia. Bratislava vtedy zažívala svoje „zlaté časy“.

Meranie času je také staré ako ľudstvo samo. Všetko živé sa pohybuje v priestore a v čase. Čas určuje trvanie a úseky ľudského života, podmienky a spôsob bytia, rozdeľuje dobu bdenia a spánku, upravuje vzťah človeka k prírode a jej javom. 

Zruční majstri hodinári

Hodiny prešli dlhým vývojom nielen technickým a technologickým, ale najmä dizajnovým. Pred začatím práce musel majster hodinár vedieť, pre koho má hodiny vyrobiť, či ide o šľachtica, mešťana alebo nejakú inštitúciu. Proces plánovania začínal s výberom typu hodín a následne ich dizajnom. V momente, keď majster vedel, pre koho daný model vyrobí, mohol si svoju prácu rozplánovať do niekoľkých fáz procesu. Začal s návrhmi dizajnu, plánmi a skicami. Pripravil si jednotlivé časti na vytvorenie celku. Rozanalyzoval si chod hodín a premyslel si každý z jeho mechanizmov, aby zistil, aký typ mechanizmu bude najvhodnejší pre konkrétny dizajn. Najdôležitejšou časťou bolo zmontovať hodinový stroj, ciferník a hodinovú skrinku do celku spolu s rezbárskou alebo inou dekoráciou. V záverečnej fáze už iba hodiny doladil a nastavil správny čas. Nakoniec mohol finálny výrobok odovzdať objednávateľovi. 

Veľký aj malý hodinár

Majstrov hodinárov rozlišovali podľa toho, či boli výrobcami veľkých alebo malých hodín. „Veľkí hodinári“ tak zhotovovali vežové a izbové, visiace hodiny a „malí hodinári“ vyhotovovali hodiny vreckové. V Bratislave v 18. storočí pôsobilo niekoľko hodinárskych majstrov, spomedzi ktorých bol najšikovnejší a najplodnejší Jacob Guldan. Bratislavský hodinár Jacob Guldan pochádzal zo západných Čiech. Do bratislavského cechu hodinárov ho prijali v roku 1768 po splnení náročnej skúšky. Majster Guldan disponoval neobyčajnými skúsenosťami. Ruky boli pre neho tým najcennejším nástrojom. Vo svojej precíznosti bol schopný odhaliť tú najdrobnejšiu nedokonalosť či chybu, i keby bola menšia ako milimeter. Špičková kvalita tak bola zaručená.

Hodiny z dielne majstra Guldana

Guldan je považovaný za jedného z najšikovnejších a najplodnejších bratislavských hodinárov.  Dochovalo sa veľké množstvo zachovaných prác, ktoré svojou rôznorodosťou a kvalitou hodín svedčia o jeho zručnosti a všestrannosti. Pracoval v období prelínania rokoka a klasicizmu. Preto sú jeho práce také rôznorodé. Skrinky hodiniek majú vždy zaujímavú výtvarnú kompozíciu, a to od jednoduchých až po bohato vyrezávané vyhotovenie, od stojatých hodín s dekoratívnymi prvkami až po gravírované budíky. 

Ešte aj dnes sa dajú kúpiť Guldanove hodiny v aukčných sieňach a starožitníctvach po celom svete. Jeho výrobky sú vysoko cenené vďaka estetickému cíteniu a vkusu, ktorý zručný majster vložil do svojich diel. 

Zdroj. Zuzana Francová, Múzeum mesta Bratislavy, magazín Pamiatky a múzeá