Vlastnosti, ktoré by dobrým hodinkám nemali chýbať

Vlastnosti, ktoré by dobrým hodinkám nemali chýbať

Koľko skutočne vieme o tom, čo sa deje v hodinkách, ktoré si kupujeme?

Rozhodli sme sa tento zložitý nástroj na meranie času rozobrať a pomôcť vám pochopiť, za čo vlastne platíte.  Hodinky sú často považované za jednoduché nástroje, ktorých zložitosť sa prehliada. Značka Jacob Guldan je samozrejme o výrobe vysoko kvalitných hodiniek, ale aj o zdieľaní tajomstiev hodinárstva s našou komunitou. Koľko skutočne vieme o tom, čo sa deje v hodinkách alebo aké materiály zvyšujú ich kvalitu, hodnotu a trvácnosť?  

Quartz vs mechanika

Každé hodinky poháňa mechanika skrytá v puzdre hodiniek nazývaná strojček alebo kaliber. Všetky hodinkové strojčeky je možné rozdeliť do dvoch kategórií: mechanické a quartz.  Mechanické hodinky fungujú na kinetickej energii, zatiaľ čo quartz hodinky na batériu.  Mechanické strojčeky patria do jednej z dvoch podkategórií: hodinky s ručným naťahovaním alebo s automatickým naťahovaním. Hodinky s quartz strojčekmi používajú batériu hodiniek na napájanie elektronického oscilátora, ktorý ovláda pohyb hodiniek. Výsledkom sú hodinky, ktoré sú oveľa presnejšie ako akékoľvek mechanické hodinky.

Kvalita znamená trvácnosť

Pokiaľ ide o výber hodiniek quartz, trh ponúka veľa možností. Zákazníci často zaplatia za značku a nie za skutočnú hodnotu hodiniek. Obrovský rozdiel medzi módnymi hodinkami a takpovediac “ hodinkami na jedno použitie” je v prvom rade v kvalite komponentov a remeselnom spracovaní - hodinky z kvalitných materiálov skvele vyzerajú a fungujú celé roky, ak nie desaťročia.

V drahších hodinkách je prísnejšia tolerancia, čo zvyšuje celkovú trvanlivosť a presnosť strojčeka. Jacob Guldan používa vysoko kvalitný strojček Swiss Made 713 Ronda Quartz.  Strojček má vďaka mechanizmu úspory energie veľmi dlhú výdrž batérie - približne 60 mesiacov.  

Zafírové sklíčko ako známka kvality a luxusu

Sklíčko hodiniek môže byť vyrobené buď zo zafírových alebo minerálnch kryštálov alebo  plexiskla či akrylátového hesalitového kryštálu. Zafírové sklíčko je najdrahším zo všetkých kryštálov hodiniek a jeho výroba je nákladný proces. Na leštenie a rezanie tohto materiálu sa používajú drahé nástroje a vybavenie. Odolnosť zafíru proti poškriabaniu a rozbitiu navyše dokazuje, že je jednou z najtvrdších látok na Zemi. Zafírové sklíčko je spoločným komponentom všetkých luxusných hodiniek aj hodiniek značky Jacob Guldan. Minerálne kryštály sú o niečo drahšie ako plastové alebo akrylové varianty, ale oveľa lacnejšie ako zafírové kryštály. Sú však odolnejšie voči poškriabaniu v porovnaní s akrylom a plastom. Väčšina hodiniek strednej triedy ponúka tento kryštál ako cenovo výhodnú voľbu sklíčka.

Často prehliadaným ale nevyhnutným prvkom zafírového sklíčka je antireflexný povlak (AR). Na zafírové sklíčko sú nanesené antireflexné vrstvy, aby sa zlepšila funkčnosť pri oslnení a zlepšil sa jeho kozmetický vzhľad. Sklíčko môže byť potiahnuté povlakom na oboch stranách alebo na spodnej strane. Značka Jacob Guldan používa spodný povlak AR, pretože neovplyvní funkciu zafírového sklíčka odolnú voči poškriabaniu.

Puzdro na hodinky z ocele, enamelový ciferník aj kožený remienok

Pri nízkych nákladoch môže byť puzdro na hodinky vyrobené zo zliatiny zinku, u hodiniek strednej kvality z nehrdzavejúcej ocele 304. U hodiniek vysokej kvality ako sú hodinky Jacob Guldan, sa používa puzdro vyrobené z nehrdzavejúcej ocele označenej ako 316L. Je to druh nehrdzavejúcej ocele, ktorý má mimoriadne nízky obsah uhlíka a je extrémne odolný voči korózii, vplyvom morskej vody alebo kyslých kvapalín. Materiál 316L je tiež odolný voči magnetu na rozdiel od bežnej nehrdzavejúcej ocele triedy 201 alebo 304L. Väčšina veľkých spoločností zaoberajúcich sa výrobou luxusných hodiniek používa vďaka spomínaným vlastnostiam práve oceľ 316L.

Výrobcovia lacnejších hodiniek používajú na výrobu remienkov umelú kožu vyrobenú z termoplastického polyméru, u hodiniek strednej kvalite používajú kožu vyrobenú v Číne. Jacob Guldan pracuje s vysoko kvalitnými ručne vyrobenými remienkami z kravskej kože vyrobenými v Nemecku.

Ani naše ciferníky nezaostávajú v kvalite za ostatnými komponentami. Ciferník je vyrobený z tenkej kovovej platne s kvalitným svetlým alebo tmavým povrchom.  

Všetky komponenty hodiniek Jacob Guldan prešli našim starostlivým výberom s dôrazom na ich kvalitu, funkčnosť a trvácnosť, tak aby mohli byť ručne poskladané našimi majstrami hodinármi na Slovensku.